Eerlijke voorlichting over borst-, en flesvoeding

No Comments 1051 Views0


Borstvoeding_blog Phaedra Werkhoven

 

 

 

 

 

Zou het niet fijn zijn als er eerlijke voorlichting komt over borst-, en flesvoeding?
door Phaedra Werkhoven – mamafamily.nl

Omdat deze blog van Phaedra Werkhoven van Mama&Family zo past bij onze overtuiging, herplaatsen we de blog nog eens op onze website.  

Het lijkt evident dat borstvoeding het beste voor een baby zou zijn, want het is de natuur en dat wat natuurlijk is, is het beste. Toch wordt deze aanname niet geheel en overtuigend door de wetenschap onderschreven. Bij vertwijfeling kun je meteen op felle reacties rekenen van de zogeheten borstvoedingsmaffia. Maar waarom doen we alsof kunstvoeding synoniem zou zijn voor alle andere dingen die slecht zijn, en waarmee moeders en vaders hun kinderen eenmaal geboren en opgroeiend, probleemloos –mogen- volstoppen? En waarvoor, let wel, wèl uitbundig geadverteerd mag worden.

De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) maakte bekend dat zij haar banden met de parenting-titels van Sanoma verbreekt. Het feit dat Sanoma banden heeft met de flessenindustrie, die adverteerden in hun titel Ouders van Nu, is reden genoeg om op zoek te gaan naar een belangeloze uitgever. Waarom er dan al die jaren een prima samenwerking tussen de uitgever Sanoma en de KNOV kon zijn en nu ineens niet meer, heeft te maken met het ondertekenen van de WHO-borstvoedingscode in juni 2014. Deze code verbiedt niet alleen reclame voor kunstmelk, maar ook voor speentjes en flessen. Eveneens staat erin dat fabrikanten van kunstmelk in geen geval in contact mogen worden gebracht met aanstaande ouders.

Vooropgesteld: ik zeg niet dat je zwangeren moet overladen met reclame van kunstvoeding, maar wel dat de mogelijkheid open moet liggen en de informatie erover eerlijk moet worden gegeven.

Nu moet je als verse moeder behoorlijk sterk in je schoenen staan wil je langer dan je verlof doorgaan met borstvoeden. For the record, ik voedde mijn vier kinderen bij elkaar zo’n zeven jaar zelf en ik vond het geweldig, maar niet iedereen vindt dat, of kan dat. In door velen bejubelde landen als Zweden zitten moeders een jaar thuis, dus logisch dat ze daar lang doorvoeden. In Nederland gaan moeders na 10 tot 12 weken alweer aan het werk.

De eisen aan moderne kersverse moeders zijn hoger dan ooit. Deze kraamvrouwen zijn de meest kwetsbare en labiele wezens. Het bijna common sense aan het worden dat als het om wat voor reden niet lukt om natuurlijk te bevallen of borstvoeding te geven, je als moeder gefaald hebt. En als je er voor kiest om je kind meteen de fles te geven, ben je rijp voor de brandstapel.

Mis ik iets, of gaat het er om dat kind en moeder uiteindelijk gelukkig zijn? Waarom zo’n pressie leggen op een kwetsbare groep, die weer het arbeidsproces in moet? Ze verdienen goede, eerlijke voorlichting. En als we met z’n allen willen dat ze langer zelf moeten voeden, geef dan degenen die dat willen een ruimer verlof. Ondanks dat de verloskundige je misschien anders wil laten geloven: een zaak Van leven en dood is het niet. Je komt als moeder nog voor heel wat grotere uitdagingen te staan als het om de gezondheid van je kind gaat. Daarin standhouden heeft heel wat meer effect dan je schuldig te voelen over de vraag of je kind dat eerste half jaar wel of niet aan de borst gehangen heeft.

(deze bijdrage verscheen eerder in NRC/Handelsblad)